Parazit

Parazit

Termíny promítání

19 | 10 | 2019
| 20:00
02:12
Režie: Bong Joon-ho
Žánr: Černá komedie
Země původu: Jižní Korea
Premiéra: 03 | 10 | 2019

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (Snowpiercer, Okja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction.

PROČ TENTO FILM

„V soutěži Cannes získá film spíš prestiž a punc kvality než pověst divácky vstřícného snímku. Ale najdou se výjimky, jako třeba Divoké historky. Živelné reakce publika a výbuchy smíchu působily v roce 2014 jako zjevení. Trvalo pět let, než jsme něco podobného zažili znova – na světové premiéře Parazita. Říká se, že takhle zábavný film Cannes nevyhrál od dob Pulp Fiction. Nebude náhoda, že Quentin Tarantino považuje Bong Joon-hoa za možná nejlepšího režiséra posledních 20 let. Na Parazita přišlo do francouzských kin dvakrát víc diváků než na hit Divoké historky a film se tu stal divácky nejúspěšnějším vítězem Zlaté palmy všech dob. Parazit má všechno: originalitu, tempo, dokonale ovládnuté řemeslo, univerzálně srozumitelné téma rodinných intrik a koňskou dávku černého humoru. A taky ďábelský twist, o kterém nesmíme mluvit – distributory, novináře i fanoušky o to poprosil sám režisér. Rádi mu vyjdeme vstříc, to bychom vám ostatně ani nemohli udělat. To musíte zažít.“

Jan Noháč, Aerofilms

VYJÁDŘENÍ REŽISÉRA

Soužití lidí z různých sociálních podmínek není snadné.

V tomto smutném světě jsme čím dál častěji svědky, že lidské vztahy založené na koexistenci nebo symbióze neobstojí a jedna skupina je přinucena být s jinou skupinou v parazitickém vztahu.

Kdo může v takových poměrech ukázat prstem na chudou rodinu uvězněnou v boji o přežití a nazvat ji parazity?

Ne, že by byli parazity od samého začátku. Jsou to naši sousedé, kamarádi a kolegové, kteří jen byli zahnáni na okraj propasti.

Tento film, popisující, jak se obyčejní lidé propadají do nevyhnutelného chaosu, je:

komedie bez klaunů

tragédie bez padouchů,

kde vše spěje k brutální zápletce a překotnému pádu dolů.

Srdečně vás zvu na tuto nezadržitelně divokou tragikomedii.

Režisér Bong Joon-ho
REŽISÉR | BONG JOON-HO

Narozen v Tegu v Jižní Koreji, 14. září 1969

Parazit je sedmým celovečerním filmem uznávaného režiséra Bong Joon-hoa. Předchozími filmy byly Pes, který štěká, nekouše (2000), Pečeť vraha (2003), Mutant (2006), Matka (2009), Ledová archa (2013) a Okja (2017). Novodobá klasika Pečeť vraha odhaluje pátrání po slavném sériovém vrahovi, který nebyl nikdy dopaden, a satiricky a s kritickým vhledem líčí tehdejší autoritářské období. Ústředním motivem Mutanta je únos mladé dívky neznámým stvořením z řeky Hangang, nicméně snímek svými kousavými sociálními komentáři staví žánr filmů o příšerách na hlavu. Matka, příběh ženy, která se snaží ochránit syna před obžalobou z vraždy, je temným vykreslením mateřské lásky přivedené do extrému, kdežto vědecko-fantastický film Ledová archa ukazuje zbytky naší civilizace přežívající v budoucnosti, v níž svět kvůli přehnaným pokusům lidstva napravit globální oteplování naopak zamrznul. A konečně Okja líčí dobrodružství venkovského děvčátka jménem Mija, která se snaží zachránit své geneticky vyrobené „superprasátko”, jež vychovala, před ziskuchtivou korporací, které patří.

Bong Joon-ho, známý svým ostrým, sociálně pronikavým humorem a překrucováním žánrových konvencí pomocí unikátní kombinace humoru, emocí a napětí, opakovaně zkoumá a zpochybňuje společenské instituce a nerovnosti. V tomto smyslu je Parazit na jedné straně typickou ukázkou jeho tvorby a zároveň posunem na novou úroveň.

FILMOGRAFIE
PARAZIT (2019), OKJA (2017), LEDOVÁ ARCHA (2013), MATKA (2009), TŘESOUCÍ SE TOKIO (2008, součástí antologie TOKIO!), MUTANT (2006), PEČEŤ VRAHA (2003), PES, KTERÝ ŠTĚKÁ, NEKOUŠE (2000).